COVID 3. OLTÁS

Kedves Betegek!

Mint az bizonyára ismeretes, a kormány 2021. augusztus 1-től mindenki számára lehetővé tette, hogy felvegye a 3. adag koronavírus elleni védőoltást. Azok, akik mindkét dózist megkapták, és a második dózis felvételétől eltelt legalább 4 hónap, élhetnek a lehetőséggel. Pár szakmai szempontot azonban megosztanék Önökkel:

1, A vakcinák alkalmazási előíratában nem szerepel 3. oltás, a gyártóknak nincs ilyen vizsgálata, WHO nem javasolja.

2, Sehol a világon nem végeztek ilyen jellegű oltási variációkat. Olyan vizsgálatok voltak, hogy a harmadik oltás ugyanaz az oltás volt, mint az első kettő, lásd arab országok. Ott a harmadik oltást is kínai vakcinával végezték, vagy Izrael, ahol a Pfizer oltás után a harmadik adag is Pfizer oltás volt. Oltási variációt csak olyan formában írtak le, ahol az első oltás után második oltásként másik típusú oltóanyagot kapott a beteg. Például egyes Nyugat-Európai országokban az első Asra Zeneca oltás után másodiknak Pfizert kapott a beteg, mert megváltoztatták az Asra Zeneca vakcina előírását, azaz a 60 év alattiak a mellékhatások miatt nem kaphatnak Astra Zeneca oltást.

3, Ezeket figyelembe véve egy szakmai testület a háziorvosoknak írt egy külön ajánlást, amiben leírják, hogy azon 60 év felettieknek prioritás felvenni a 3. oltást, akiket Sinopharm kínai vakcinával oltottak, és vagy nem végeztek ellenanyag szűrést, vagy végeztek ellenanyag szűrést, de nem volt kimutatható ellenanyagszintjük. 

Következőképpen lehet 3. oltásra jelentkezni:

  • Regisztráció után oltóponton időpontot foglalni interneten,
  • Telefonálni a háziorvosi rendelőbe, és én összeállítom a névsort, majd szeptemberben visszahívjuk Önöket, mikor milyen lehetőség van az oltás felvételére.                                                                                                                    Felhívom mindenki figyelmét, hogy augusztusban szabadságon vagyok, így csupán a jelentkezéseket gyűjtjük.
    Figyelem! Minden 60 éve feletti beteg, aki nem kéri a védőoltást, írásban szükséges erről nyilatkoznia. Ezért kérem Önöket, segítsék ebben munkámat, mert hetente kell erről jelentést készíteni. Köszönöm.