FONTOS HÍREK

Tisztelt Kunszállási Betegek!

Veszélyhelyzet van ismét Magyarországon. Szeretnék ezért egy kis tájékoztató összefoglalót megosztani Önökkel.

A veszélyhelyzet oka: Koronavírus járvány zajlik. Jelenleg Kunszálláson is egyre több koronavírusos megbetegedés van, de egy kivételtől eltekintve, enyhe tünetekkel zajlanak, tüdőgyulladás nem észlelhető. A vezető tünet a nagyfokú gyengeség, szag és ízérzés hiánya. Magas láz, hőemelkedés, köhécselés, köhögés előfordulhat. Mivel elkezdődött a hideg évszak, ezek a tünetek egyre gyakrabban fordulnak majd elő, koronavírus fertőzés nélkül is. Teszt nélkül senki nem tudja eldönteni, mi okozza a tüneteket. DE! Nem minden esetben szükséges a teszt. A következőkben leírom az orvosi eljárásrendet, hogy mindenki megértse.

Ha egy beteg betelefonál, hogy légúti tünetei vannak, ki kell kérdeznem egy lista alapján, és döntenem kell. Gyanús, vagy járványügyi szempontból lényeges esetben kérek Covid tesztet. Kérem fogadják el a döntésemet, orvosként teszt nélkül is Covid fertőzöttnek nyilváníthatok egy beteget. Ha a teszt pozitív, akkor tünetek alapján döntöm el a további teendőket. Legtöbb esetben otthoni elkülönítés és tüneti terápia elég. A telefonos konzultációk során derül ki, igényel-e a beteg egyéb kezelést, mint például antibiotikum, vagy kórházi elhelyezést. 3 nap tünet és panaszmentesség esetén lehet ismét munkába, iskolába menni. Úgynevezett felszabadító, negatív teszt eredmény nem szükséges, csak bizonyos esetekben, ha az illető egészségügyi dolgozó, bentlakásos szociális intézményben dolgozik, stb. Mivel egyre több a beteg, a teszt megkérése után a tesztek elvégzésére és az eredmény megérkezésére is várni kell, ez legalább egy hetet vesz igénybe. Akinek van ügyfélkapuja, az ott fogja látni, akinek nincs, és pozitív az eredményt, keresni fogják telefonon, én a számítógépbe szintén látom. Kérek mindenkit, hogy telefonon ne csupán a szubjektív panaszait említse, különbözőek vagyunk, van aki 37,5 fokos hőemelkedésnél nagyon rosszul érzi magát, van aki még 38, 5 fokos lázzal is elviselhetően van. Ezért objektív adatokra van szükségem, mint a vérnyomás, testhőmérséklet, légzésszám percenként, köhögés milyensége. 

Aki kontakt személyként hatósági karanténba került, kérem a hatósági határozatot eljuttatni szíveskedjen a haziorvos@kunszallas.hu email címre, ez alapján tudom táppénzre venni, iskolába igazolást kiállítani. Ebben ez egyetlen esetben van jogom visszamenőlegesen táppénzre venni valakit, tehát ne aggódjanak, mindenkit táppénzre tudok venni a határozat alapján. Ilyen esetben csak akkor szükséges telefonon konzultálnunk, ha a karantén ideje alatt tünetek jelennek meg. Akkor azonnal jelentkezzen az illető.

Nekem az a feladatom, hogy betegeket gyógyítsak. Mindegy, milyen kórokozótól van légcsőhurutja, tüdőgyulladása. A lényeg, hogy állapota javuljon, meggyógyuljon. Fertőző betegeken kívül más súlyos betegek is vannak, daganatos betegek, cukorbetegek, szívbetegek, stb., ők is kezelésre, ellenőrzésre szorulnak! Ezért kérem legyenek türelmesek. Egy rendelésen megjelenik kb. 20 beteg, és 30-40 telefonos konzultáció zajlik. Tisztelettel kérek mindenkit, időpont egyeztetés nélkül ne jöjjön a rendelőbe! Kivétel ez alól az azonnali ellátást igénylő sürgős beteg lehet. Természetesen mindenkinek a maga betegsége a legsürgősebb, de az orvosi sürgősség és betegsürgősség két különböző dolog, ezt el kell fogadni. Aki teheti, írjon emailt, azzal nem zavarja a rendelést, például, ha gyógyszert szeretne vagy igazolást, mindenkinek 2 napon belül válaszolok. A telefont nem tudom mindig felvenni, hiszen beteget látok el, másik telefonon beszélek, más dolgom van, ezért arra kérek mindenkit, próbálják meg többször, előbb utóbb megtalálnak. Ez a helyzet mindenkitől empátiát, türelmet, odafigyelést kíván. Én is emberből vagyok, tévedhetek, de a hibákat kijavítjuk, megoldjuk. Továbbá tisztelettel kérek mindenkit, időpontot rendelés előtti fél órában kérjenek, tehát hétfőn, szerdán és pénteken fél 9-től 9-ig, kedden fél 1-től 1-ig, csütörtökön fél 2-től 2-ig. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy a rendelést nem zavarjuk időpontkéréssel.

Végezetül szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy ebben az időszakban immunrendszerünk erősítésével sokat tehetünk saját egészségünkért, így a betegség lefolyása is enyhébb lehet. Szedjünk nagy dózisú C és D vitamint! Felnőtteknek 1000 mg C vitamin, 3000 NE D vitamin javasolt októbertől áprilisig. Aki kéri, a D vitamint felírom receptre, úgy olcsóbb, de recept nélkül is lehet kapni. Továbbá javasolt még cink, magnézium, sok folyadék, egészséges táplálkozás. Sokat legyünk a szabad levegőn, a zárt, fülledt helyiségeket kerüljük! Gyakran szellőztessünk, és mossunk kezet szappannal. Ne használjunk állandóan kézfertőtlenítőt, azzal többet ártunk, hiszen bőrünk védelmező lipidrétegét károsítjuk! A textilmaszkokat naponta mossuk, az egyszer használatos maszkokat 4 óránként cseréljük. A szelepes FFP 3 maszkokat ne hordjuk, többet ártunk vele, hiszen a kórokozók számát növeljük a környezetbe. Köhögéscsillapítónak száraz köhögés esetén recept nélkül kapható Libexint vagy Rhinathiolt javaslok, köptetők szintén recept nélkül kaphatók többféle formában, tabletta, por, kanalas, ki milyet szeretne. Algoflexet tartsunk otthon, a közérzetet javítja azáltal, hogy a fájdalmat és a testhőmérsékletet csökkenti. Javaslom mindenkinek az influenza elleni védőoltást, ezzel is immunrendszerünk működését fokozzuk. Továbbá 50 év feletti tüdőbetegeknek a Streptococcus pneumoniae baktérium által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltást is ajánlom. Ezt receptre kell felírni, és körülbelül 16 ezer forintba kerül. Egyszerre be lehet adni a két védőoltást.

És utoljára, de nem utolsó sorban a testi egészség mellett a lelki egészségünk is nagyon fontos. Tehát ne pánikoljunk, ne éljünk félelemben, ne zárkózzunk be, a szabályok betartásával személyes találkozásokra is nagy szükség van, arra, hogy beszélgessünk egymással, örömöt szerezzünk egymásnak, pozitív, optimista, támogató hozzáállással sokat segíthetünk egymásnak.

Köszönöm figyelmüket, jó egészséget, kitartást, sok türelmet kívánok mindenkinek! Önökért dolgozunk, Önökkel vagyunk!